Wortelkanaalbehandeling

Wat doen wij?

Een van de voornaamste redenen om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren is kiespijn. Er is een onsteking ontstaan in het levende deel van de kies (pulpa) en de kies moet dan behandeld worden. De tandarts haalt de zenuw(en) uit de kies waardoor je geen pijn meer hebt en de ontsteking verdwijnt. Als je de ontsteking alleen behandelt met antibiotica zal de ontsteking wel verminderen en zal de pijn tijdelijk weggaan, maar zonder wortelkanaalbehandeling zal de pijn na een paar weken terugkomen.

We beginnen altijd met het verdoven van de tand of kies. Als het element (zo noemen we een tand of kies) goed verdoofd is maken we een kleine opening. Bij een kies is dat op het kauwvlak en bij een voortand maken we de opening aan de achterkant van de tand. Zodra we de pulpakamer (binnenste deel) van het element geopend hebben, kunnen we zien waar de openingen van de wortelkanalen zitten. Omdat het element verdoofd is, kunnen we met een hele dunne vijltjes de zenuw(en) uit de kies halen. We zorgen ervoor dat alle kanalen van binnen goed worden schoongemaakt en om bacteriën te doden spoelen we de kanalen met een verdunde chloor-oplossing. In bijna alle gevallen wordt er hierna een tijdelijke vulling in het element geplaatst en een nieuwe afspraak gemaakt.

Na ongeveer twee weken halen we de tijdelijke vulling weg en ronden we de behandeling af. We zullen de kanalen nog wat verder schoonmaken en weer spoelen met de chloor-oplossing. Als de kanalen helemaal schoon zijn vullen we de kanalen met een speciaal cement en kleine rubberen stiftjes en wordt het element dicht gemaakt met een definitieve witte vulling waar je niets van zult zien. De patiënt gaat naar huis met een gerepareerde kies, zonder pijn.

Zie onze andere behandelingen