Orthodontie

Wat doen wij?

Tegenwoordig kan er in plaats van een slotjesbeugel ook een doorzichtige beugel worden geplaatst. Dit noemen we ook wel “clear aligners”. Deze beugels worden steeds populairder, want je ziet ze haast niet zitten.

Om te beginnen met de behandeling maakt de orthodontie-assistent een 3D-scan van het hele gebit met een intra-orale scanner. De scan wordt opgestuurd naar het laboratorium en het laboratorium maakt een simulatie van het gebit waarop te zien is welke verschuivingen van de tanden kunnen plaatsvinden. Van te voren wordt het eindresultaat dus al zichtbaar gemaakt

Als de simulatie kunnen de clear aligners gemaakt worden. Dit zijn doorzichtige kunststof hoesjes die over de tanden en kiezen worden geschoven. Deze aligners moeten 22 uur per dag gedragen worden om de juiste hoeveelheid druk op de tanden uit te oefenen. Doordat de aligners elke paar dagen vervangen worden door een nieuwe set aligners, worden de tanden langzaam in de goede stand geduwd. Alleen tijdens eten, drinken en poetsen worden de aligners even uit de mond gehaald.

Duur

Een behandeling met clear aligners duurt doorgaans 12 tot 18 maanden. Dit is afhankelijk van de mate van de verschuivingen die moeten plaatsvinden. Als het een simpele behandeling is kan men soms al met 6 maanden klaar zijn. Zodra de simulatie door het laboratorium gemaakt is weten we gelijk hoe lang de behandeling zal gaan duren.

Hoe zit het met de kosten?

De kosten van de beugel worden gebaseerd op de lengte van de behandeling en variëren dus per situatie. Omdat beugels niet vanuit de basisverzekering worden vergoed is het raadzaam om bij de zorgverzekeraar na te gaan of er een aanvullende verzekering afgesloten kan worden voor orthodontie zodat de verzekering een deel kan vergoeden.