Mondhygiëne

Wat doen wij?

Door elke dag goed te poetsen en te flossen of stokeren voorkomt men dat er tandplak ontstaat. Dat is belangrijk, want tandplak zit vol met bacteriën die gaatjes veroorzaken. Als tandplak langer blijft zitten verhardt het en wordt het tandsteen. Tandsteen kunt u zelf niet meer zelf weghalen, dat moet gedaan worden door de tandarts of mondhygiënist. Deze gebruikt daar vaak een snel trillend (ultrasoon) instrument voor.

Wanneer de mondhygiëne niet goed wordt bijgehouden, kan het tandvlees gaan ontsteken. Zo’n ontsteking noemen we gingivitis en de verder ontwikkelde vorm noemen we parodontitis. Om deze ontsteking terug te dringen moet de mondhygiënist de bacteriën onder de tandvleesrand verwijderen met een handinstrument.

Als kinderen vanaf een jonge leeftijd goed leren poetsen en zij het belang van een goede mondhygiëne al vroeg begrijpen, zullen zij op latere leeftijd minder vaak last hebben van gaatjes en andere problemen. Daarom raden wij soms aan om kinderen een afspraak te geven bij de preventieassistent. De preventieassistent kijkt waar hij of zij beter zou moeten poetsen en waar tandplak of tandsteen is ontstaan haalt de preventieassistent dit weg. Samen oefenen ze met poetsen zodat het gebit zelfstandig goed gepoetst kan worden.

 

Hoe zit het met de kosten?

Omdat mondzorg voor kinderen tot 18 jaar volledig wordt vergoed, zal hier geen factuur voor worden ontvangen.